KVASCI

Kao destiler i kreator alkoholnih pića iznad svega želite da fermentacija koju vodite bude sigurna, predvidiva i ponovljiva iz serije u seriju. Kako bi destilat – vaš krajnji rezultat, uvek bio isti, u očekivanom kvaliteti i prinosu, fermentacija kao prvi korak u proizvodnji mora biti izvedena do kraja.
Zato vam je potreban kvasac koji je efikasan.

Naši selkcionisani suvi kvasci su razvijeni da zadovolje najstrože međunarodne standarde u pogledu kvaliteta, sigurnosti i higijene. Štaviše, oni su stabilni kroz vreme: to znači da kvasci koje izaberete sada, sadržaće karakteristike i osobine kroz ceo proces.

Bez obzira da li distilirate rakiju, viski, rum, tekilu ili likere, Fermentis ima rešenja za sve vrste destilata.

Dozvolite nam da se predstavimo i omogućimo vam da probate nesto novo i drugacije.

WordPress Tables Plugin

REHIDRATACIJA KVASCA

Bez obzira koji kvasac vam je neophodan, povedite računa da se radi o živom mikro organizmu koji je liofilizacijom uspavan i kojeg treba „oživeti“. Ovakvo posmatranje, biće dobra osnov za razumevanje svih koraka koje moramo sprovesti kako bi izabrani kvasac uspešno izvršio svoj zadatak.

Za uspešnu rehidraciju kvasca poštujte sledeću proceduru:

  • Odmerite potrebnu količinu kvasca (na primer 100 g)
  • Odmerite 10 x više NE HLORISANE vode i zagrejte je na 35°C – 37°C (u ovom slučaju 1000 ml)
  • Dodati kvasac u vodu uz mešanje da se ne stvore grudvice. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta sa tim da pazite da se voda ne ohladi naglo.
  • Primetićete da kvasac „radi“ te ponovo promešajte da nestane pena.
  • AKLIMATIZACIJA! Ako bi tako spremljen kvasac zagrejan na 35°C sipali u kominu koja je po pravilu značajno hladnija, i uz to kisela i slatka. Taj kvasac bi se šokirao i stvorili bi realna opasnost da se njegov rad uspori pa čak i potpuno prestane sa svojom aktivnošću.
  • Da bi sve pomenuto sprečili, u pomenutu smesu polako dodamo (umešamo), 200 ml soka od komine kako bi se temperatura spustila, pa nakon 10-15 minuta dodamo još 200 ml.
  • Postupak ponavljamo sve dok temperatura kvasca ne spadne na najviše 10°C iznad temperature komina.(ako je komina 17°C kvasac koji dodajemo ne bi trebalo da je preko 25°C) tek tada smo sigurnio da smo postupili pravilno i da će kvasac postati aktivan istog trenutka.