FUNKCIONALNI PROIZVODI ZA VINA

NAZIV

OPIS PROIZVODA

DOZIRANJE

SpringCell™ Manno

 

SpringCell Manno sadrži visoko rastvorljiv manoprotein, koji nije vezan za ß-glukane čija je efikasnost u vinu trenutna. Ovi polisaharidi deluju na punoću i stabilnost vina tokom odležavanja na talogu. Polisaharidi se vezuju za opore tanine koji ublažavaju oporost, daju punoću vinu i omogućavaju dugotrajnu stabilizaciju kompleksa tanina i antocijana.

 

SpringCell Manno obogaćuje vino zaštitnim koloidima (manoproteini). U meri u kojoj  su prisutni u vinu, ovi polisaharidi sprečavaju kristalizaciju tartarata.

 

SpringCell Manno može poslužiti kao zamena za fini talog, čime se izbegava formiranje reduktivnih formi (H2S)  proizvedenim kasnije tokom starenja vina.  Ova zamena takođe sprečava razvoj  nepoželjnih mikroorganizama sadržanim u  prirodnom talogu.

Za svetla vina sa lošom stukturom

Za crvena vina od taninskih i jako obojenih sorti

Za sve vrste vina sa finim talozima

 

Dodavanje SpringCell Manno preporučuje se na početku odležavanja:

 

Crvena vina: 20-40 g/hl

Bela vina: 10-30 g/hl

 

PRIPREMA:

Rastvoriti SpringCell Manno u vodi do tečne faze.

 

SpringCell™ Color

 

SpringCell Color je posebno razvijen da deluje na intenzitet i stabilnost boje, kao i na punoću crvenih vina koja odležavaju. Sadrži dva puta više polisaharida nego osnovni inaktivni kvasac.

SpringCell Color je pokazao kvalitativni uticaj na vrhunska crvena vina, kao i na kvalitetna  crvena vina koja dugo odležavaju.

Povećava intenzitet boje : zahvaljujući poboljšanom sastavu tanina i antocijanina nakon primene SpringCell Color.

Stabilizuje boju: polisaharidi pomažu u stabilizaciji kompleksa tanin-antocijanin i omogućavaju smanjenje procenta slobodnih antocijana.

SpringCell Color je pogodan za:

Proizvodnju intenzivnih i punih crvenih vina, Dugu maceraciju šire ili šire koje su pretrpele jako ekstrahovanje (omekšavanje zelenih tanina), vina obrađena termovinifikacijom, vina sa visokim sadržajem tanina i obojenih komponenti, šire siromašne anticijaninima

20 do 30g/hl  SpringCell Color  se dodaje u deset puta veću količinu vina ili vode neposredno pre inokulacije kvasaca kako bi mogao da bude potpuno iskorišćen kao funkcionalna podrška fermentaciji.

 

SpringCell™ Color G2 – NEW!

 

SpringCell™ Color G2  je poboljšan SpringCell ™ Color. Zasnovan na čistom inaktivnom kvascu iz grupe Saccharomices cerevisiae posebno bogat polisaharidima, poboljšava delovanje SpringCell ™ Color po pitanju intenziteta i stabilnosti polifenolnog profila crvenih vina. SpringCell ™ Color G2 donosi bolji kvalitet strukture vina (naročito tanina), čime se poboljšava organoleptički profil dajući kompletnu formu  za srednje i dugo starenje  vrhunskih crvenih vina.

Povećan sadržaj polifenola: SpringCell ™ Color G2 značajno povećava intenzitet boje i konačni sadržaj tanina u vinu posle tretmana.

Povećana stabilnost polifenola: Efekat polisaharida SpringCell ™ Color G2 je ojačan kako bi se pomoglo stabilizaciji kompleksa tanin-anthocijana i omogućilo smanjenje koncentracije slobodnih antocijana. G2 donosi još jednu dimenziju stabilnosti kroz indukciju proizvodnje tanina koji su mnogo više polimeroizovani.

SpringCell™ Color G2  u velikoj meri doprinosi omekšavanju oporih tanina zahvaljujući povećanju stepena njihove polimerizacije i delovanju polisaharida kao zaštitne prevlake (smanjenje snage tanina i povećanje indeksa etanola).

SpringCell™ Color G2 je pogodan za:

Poboljšanje intenziteta i punoće vina srednjeg i dugog starenja

Dugu maceraciju šire ili šire koje su pretrpele jako ekstrahovanje (omekšavanje zelenih tanina)

Vina sa visokim sadržajem tanina i obojenih komponenti

Vina koja imaju nestabilnu boju

SpringCell™ Color G2 ima mikro granulatnu formu, što obezbeđuje bolje rastvaranje i bolju primenu.

 

20 do 30g/hl  SpringCell Color  se dodaje u deset puta veću količinu vina ili vode neposredno pre inokulacije kvasaca kako bi mogao da bude potpuno iskorišćen kao funkcionalna podrška fermentaciji.

 

 

 

SpringArom®

 

Aromatična bela i roze vina koja su namenjena za konzumiranje kratko nakon flaširanja sve više su omiljena među novim potrošačima vina zbog svoje svežine i aromatičnog intenziteta. Da bi sačuvao ove karakteristike, proizvođač vina je obavezan da pronađe nova rešenja kako bi odgovorio oksidacionim rizicima.

Fermentis® je razvio SpringArom®, inaktivan kvasac koji poseduje značajnu redukcionu snagu zahvaljujući svom ekvivalentnom sadržaju prirodnog glutationa, antioksidativnog tripeptida koji je sadržan u kvascu i sprečava oksidaciju i organoleptičko starenje.

 

SpringArom® kombinuje efekat glutationa sa onim u inaktiviranom kvascu

Antioksidativni efekat (vezuje hinone):

Zaštita boje od potamnjivanja

Čuvanje aromatičnih molekula naročito tiola

Nutritivni efekat: bogatstvo u organskom azotu za optimalnu sigurnost fermentacije uz ili bez dodatka DAP-a

Organoleptička poboljšanja: Svežina i punoća ukusa

Za izradu  dobro izbalansiranih belih i roze vina, upečatljivih aroma.

Za bela i roze vina proizvedena bez kontrole temperature, koja su sklona gubitku aroma.

Za sorte bogate tiolima (Sauvignon, Petit i Gros Manseng, Cabernet Sauvignon, Merlot).

Mladim crvenim i rose vinima svežeg i voćnog ukusa. Dodajte 20 do 30 g / hl u širu odmah nakon taloženja i neposredno pre inokulacije kvasca da bi imali koristi od njegovih elemenata za podršku. Preporučujemo da povremeno nastavite mešanje taloga pri odležavanju.

 

Spring’Finer

 

 

Spring’Finer je bez alergena i može se smatrati jedinstvenim agensom koji je potpuno integrisan u vinski elaborat.

Suprotno ekstraktima kvasca koji dolaze od procesa autolize kvasca sa visokim sadržajem aminokiselina i malim sadržajem peptida, Spring’Finer sadrži proteine visoke molekulske mase (> 15kDa) koji deluju na koloide i čestice odgovorne za mutnoću u širi ili vinu na potpuno isti način kao druga proteinska sredstva za bistrenje.

Posebno balansira opore tanine  uz očuvanje strukture vina,  čime se smanjuje njihov uticaj na  organoleptički kvalitet vina.

Uklanja oksidabilne polifenole, čime doprinosi stabilizaciji tretiranih vina i štiti ih od potamnjivanja.

Iako je Spring’Finer zasnovan na proteinu kvasca, ne prouzrokuje destabilizaciju proteina u vinu.

Nakon faze bistrenja pomoću Spring’Finer-a  dobija se  tanak i kompaktan talog, što smanjuje gubitak vina taloženjem.

Spring’Finer je potpuno rastvorljiv proizvod u obliku mikrogranula, što čini njegovo rastvaranje boljim, olakšavajući samu upotrebu. Ne zahteva poseban tretman.

Za vrhunska crvena i bela vina, koja će odležavati u buradima.

Za šire i vina koja su jako presovana kako bi se eliminisali agresivni tanini

 

U  širi: 5 -20 g/hl (propisan limit 30g/hl)

Crvena vina:5-15 g/hl(limit 60g/hl)

Bela i roze vina: 1-5 g/hl (limit 30g/hl)

 

Rastvorite Spring’Finer u 10 puta veću zapreminu vode (nikad u vinu) na 10 do maksimalno 20°C. Sačekajte kompletno rastvaranje, mešajte i dobijeni rastvor dodajte u vino .Homogenizujte vino korišćenjem  pumpe bez izlaganja vazduhu.

 

E2U™ KONCEPT

E2U™ KONCEPT je rezultat trogodišnjeg posmatranja na terenu, istraživanja i testiranja. U istraživanjima i razvoju, tri godine možda neće izgledati dugo. Ipak, ovaj koncept je revolucionaran. Omogućuje laku primenu, štedi vaše vreme i energiju. E2U™ JE PRIJATELJ SVAKOG VINARA.
Do sada, u svijetu vina, morali ste mnogo pažnje posvećivati pripremi kvasaca. Morali ste postupno, korak po korak rehidrirati i aklimatizovati kvasac, a potom voditi računa o temperaturnim uslovima za dobro i sigurno startovanje . Sve ovo traje do 45 minuta. Sada, sa E2U ™ možete dodati vaš kvasac direktno u širu, variranje temperature ili sadržaja šećera neće uticati na kvalitet i sposobnos preživljavanja, odnosno sposobnost fermentacije i organoleptičkog profila.

Izborom E2U™, štedite vrijeme, energiju i vodu; štedeći, dobijate sigurnost; bez ikakve bojazni za krajnji rezultata. Uvereni smo da posle prvog korišćenja proizvoda sa oznakama E2U™, nećete poželeti da se vratite postupku rehidratacije kvasca.

Zajedno sa Fermetisom budite deo priče o uspehu, jer mi smo stučnjaci za fermentaciju koji Vam olakšavaju ostvarivanju vrhunskih proizvoda